امروز، «کمیته حمایت از روزنامهنگاران
» گزارش سالانه خود در مورد وضعیت خبرنگاران جهان در سال ۲۰۰۸ را منتشر کرده است. بر اساس این تحقیق با گسترش تاثیر خبرنگاری آنلاین، تعداد آنلاین نویسندان زندانی نیز در سراسر جهان در حال افزایش است و ۴۵٪ کل فعالان رسانهای جهان که در زندان به سر میبرند را وبلاگنویسان، خبرنگاران آنلاین و فعالان در سایتها تشکیل میدهند.
این گزارش نشان میدهد که در اول دسامبر ۲۰۰۸، حداقل ۱۲۵ خبرنگار در زندانهای جهان بودهاند که ۲ نفر از سال گذشته کمتر است. چین کماکان بزرگترین زندان روزنامهنگاران و این آمار خجالت آور را ۱۰ سال است که ادامه داده. در مرحله بعدی کوبا، برمه، اریتره، ازبکستان و آذرباییجان و ایران کشورهای بعدی هستند.
از این ۱۲۵ نفر، ۵۶ نفر فعالان رسانههای آنلاین هستند و تعداد آنلاین نویسان زندانی از سال ۱۹۹۷ که اولین مورد این موضوع گزارش شد تا کنون دائما در حال افزایش بوده است.
مدیر اجرایی کمیته حمایت از روزنامهنگاران میگوید: «روزنامهنگاری آنلاین چشمانداز رسانه و شیوهای که ما بایکدیگر ارتباط برقرار میکنیم را تغییر داده است. این قدرت و تاثیر نسل جدید روزنامهنگاران آنلاین، توجه حکومتهای سرکوبگر را در سراسر جهان جلب کرده و باعث شده به این شکل از خبرنگاری حمله کنند».
تقریبا ۱۳ درصد خبرنگارانی که در زندان هستند، محاکمه نشدهاند. این تاکتیک توسط کشورهای اریتره، اسراییل، ایران، آمریکا و ازبکستان استفاده میشود که طی آن، افراد دستگیر شده و تحت عنوان بازجویی، برای مدتهای طولانی در زندان نگاه داشته میشوند.
در ایران، پنج خبرنگار در زندان هستند که عبارتند از:
محمد حسین فلاحیازاده : دستگیر شده در اول نوامبر ۲۰۰۶. دلیل دستگیری این خبرنگار العالم، گزارش او در مورد سرکوب شدید دولت علیه معترضین ایرانی-عرب استاد خوزستان بوده است.
عدنان حسنپور: خبرنگار کرد که در شهر مریوان دستگیر شد و به دلیل اقدام علیه امنیت ملی به مرگ محکوم شد.
محمد صدیق کبودوند : از نشریه پیام مردم و عضو سازمان حقوق بشر کردستان. نشریه او پس از ۱۳ شماره توقیف و مدیر مسوول آن دستگیر شد. این خبرنگار به سپری کردن ۱۱ سال در زندان محکوم شده است.
مسعود کردپور: خبرنگار مستقل. این خبرنگار کرد در شهر بوکان دستگیر شد. اتهامش تبلیغ علیه نظام است به دلیل مصاحبهاش با بی.بی.سی. و رادیو فرانسه. به اتهام فوق الذکر، به یکسال زندان محکوم شده است.
مجتبی لطفی: خبرنگار آزاد. این طلبه وبلاگنویس در قم دستگیر شد و اتهامش انتشار نظرات آیت الله منتظری علیه محمود احمدی نژاد بوده است. او در دادگاه به پنج سال تبعید محکوم شد.