سوال عجیبیه ولی بارها و بارها داره پرسیده میشه: «میتونی خیلی خلاصه درباره هر توزیع یک توضیح بدی؟». در یک اقدام عجیب تصمیم گرفتم جواب بدم… سی تا از مشهورترین توزیعهای جهان رو تلاش میکنم در یک خط توضیح بدم:
- دبیان : پدر خیلی از توزیعهای بعدی. ۱۵ سال فعالیت مستمر و شدیدا متعهد به آزادی نرمافزار و مستقل بودن از شرکت های تجاری. مدیریت بسته با apt.
- اوبونتو : مشهورترین فرزند دبیان که با حمایت شرکت تجاری کانونیکال و بخصوص با ارسال رایگان به هرجای دنیا، شدیدا مشهور شده.
- کوبونتو : همان اوبونتو ولی با میز کار کی دی ای.
- زوبونتو : همان اوبونتو اما با میز کار ایکس اف سی ای که سادهتر است و منابع کمتری مصرف میکند.
- کرانچ بنگ : همان اوبونتو اما اینبار با میز کار کمتر شناخته شده اوپن باکس: فوقالعاده مینیمالیست، سریع و با منابع کم. یک لینوکس زیبا (با تعریف من!)
- ردهت : مشهورترین نسخه تجاری لینوکس. متولد کمی بعد از دبیان (۱۹۹۳) و بسیار پر استفاده در کاربردهای تجاری به خاطر داشتن پشتیبانی تجاری. مدیریت بسته با rpm.
- فدورا : نسخه غیرتجاری ردهت.
- سنت او اس : دقیقا همان ردهت که یک گروه داوطلب به شکل غیرتجاری کمپایل و روی اینترنت میگذارند. میشود گفت نسخه غیرتجاری ردهت.
- زوزه: آلمانی و متولد ۱۹۹۴. بعدها ناول این توزیع رو خرید و این باعث شد پیشرفت تجاریاش بیشتر بشه. مدیریت بسته rpm و کنترل مرکزی با Yast.
- اوپن زوزه : نسخه غیرتجاری زوزه.
- مینت : فرزند اوبونتو و نوه دبیان. تاکید بر روی پشتیبانی از جاوا، پلاگینها، کدکها، پخش دی وی دی و .. از همان ابتدای نصب به قیمت فدا کردن بخشی از آزادیهای نرمافزاری (:
- مندریوا : سابقا مندریک نامیده میشد. فرانسوی و با هدف اینکه لینوکسی که در سال ۱۹۹۸ چیز پیچیدهای بود را برای عموم ساده کند. به همین خاطر ابزارهای کنترلیاش بسیار مشهور بود. (rpm)
- پی سی لینوکس او اس : در ابتدا پروژهای بوده مبتنی بر مندریک و به دنبال راحت کردن استفاده از لینوکس. در حال حاضر یک پروژه مستقل است.
- پاپی : یک توزیع کوچک. با ساختن ۶۴ مگابات رمدیسک، خودش را کامل به آن کپی میکند و اجرا میشود. با حجم کوچکش، امکانات شبکه و گرافیک را دارد. البته داشتن مدیربسته اختصاصی خودش، کار استفاده دائمی را کمی سخت میکند.
- جنتو : یک لینوکس خاص با مدیر بسته Portage. بر خلاف بقیه لینوکسها، کاربر با استفاده از مدیر بسته تمام برنامهها را روی کامپیوتر خودش کمپایل و نصب میکند.
- سابایون : خودش میگوید «جنتویی که در ۵ دقیقه نصب می شود.» ! یک دی وی دی کمپیایل شده از جنتو که بعد از نصب، مثل جنتو کار میکند.
- آرچ : یک لینوکس برای حرفهای ها. ساده و سبک و مینیمالیست. این نسخه کانادایی را باید با مدیر بستهاش (pacman) به آن شکلی که دوست دارید در بیاورید.
- مپیش : فرزند دبیان. تلاش کرده هم به کاربردهای رومیزی جواب بدهد و هم به کاربردهای تجاری. از میز کار کی دی ای استفاده میکند.
- ناپیکس : مبتنی بر دبیان و جزو اولین نسخههای زنده لینوکس که میشد مستقیم از روی سی دی بوتش کرد. میزکار کی دی ای.
- وکتور : مبتنی بر اسکلور. شعارش این است «کوچک نگهش دار، ساده نگهش دار و بگذار کاربرنهایی انتخاب کند که سیستمش چه شکلی باشد.»
- دمن اسمال : یک لینوکس ۵۰ مگابایتی مبتنی بر دبیان که بعد از نصب، به دبیان تبدیل می شود (: بسیار مشهور در بین لینوکسهای کوچک.
- جی او اس : مبتنی بر اوبونتو. پر سر و صدا به خاطر نزدیک کردن خودش به گوگل و این روزها جو «ابر» گرفتن (:
- سیداکس : مبتنی بر دبیان سید. در واقع یک نسخه زنده از دبیان که به خاطر جدید بودن نرمافزارها نسبت به دبیان پایداری، جذابتر است (:
- بک ترک : یک نسخه سوییسی (جدیدا متبنی بر اوبونتو) که به خاطر تاکید بر داشتن نرمافزارهای امنیتی، مورد علاقه هکرها و تست کنندگان ایمنی شبکهها است.
- ایزی پیزی : یک نسخه از اوبونتو که با رابط کاربری Ubuntu Netbook Remix برای نتبوکها بهینه سازی شده.
- پارسیکس : فرزند دبیان و ساخته ایران (: یکی از معدود محصولات ایرانی که واقعا بهتر از خیلی مشابههای خارجی است. بدون هیچ ارتباطی به دکونهایی مثل لینوکس فارسی و سیستم عامل ملی و غیره (:
- دریم لینوکس : لینوکس برزیلی مبتنی بر دبیان با میز کار پیش فرض ایکس اف سی ای.
- اسلکور : مدیربسته txz و میزکار کی دی ای. فرزند کسی نیست و راحتی و پایدار بودن را اولویتهای مهم خود قرار داده. قدیمیترین توزیعی است که هنوز هم فعال است (دومی دبیان).
- زن واک : یک لینوکس جمع و جور مبتنی بر اسکلور که تلاش کرده برای هر کاربرد فقط یک نرمافزار داشته باشد.
- ابسلوت : و گفتم با این تموم کنیم که اسم خوبی داره.. یک نسخه سبک مبتنی بر اسلکور. مبتنی بر میز کار آیس دبیلیو ام.
- پاردوس : یک لینوکس ترکی با آرم پلنگ. مبتنی بر کی دی ای و با کلی تغییرات اختصاصی ازجمله بوت سریع و مدیر بسته PiSi . لینوکسی که من همین الان دارم برای ازمایش دانلود می کنم.