در واقع من نمیخوام وبلاگم در این باره باشه ولی دوست خیلی خوبی این سوال رو کرده بود و دیدم بهتره به جای اینکه هر ماه توی چت جواب بدم، یکبار اینجا بنویسم.
هاست دقیقا یک فضا روی دیسک یک کامپیوتر متصل به اینترنت است که به شما اختصاص پیدا کرده. معمولا شما این امکان را دارید که از طریق یک اتصال FTP به این سرور وارد شوید (کلمه عبور و نام کاربر) و روی آن فایل کپی کنید. مثلا اگر شما دامین Jadi.ir را داشته باشید و یک هاست برایش بخرید، شرکت فروشنده هاست کامپیوترش را طوری تنظیم میکند که هر کس به آدرس Jadi.ir آمد، فایل درون دایرکتوری home/jadi/public_html/ را ببیند. حالا وظیفه شما خواهد بود که از طریق FTP (مثلا برنامه آزاد و بازمتن http://filezilla-project.org/) به هاست خودتان متصل شوید و یک فایل به نام index.html در آن دایرکتوری بگذارید تا به بازدید کنندگان نشان داده شود.
اما یک هاست چه مشخصاتی دارد؟ نگاهی به تصویر کنار بیاندازید. معمولا کافی است شما به یک شرکت فروشنده هاست مثلا پرشین تولز وارد شوید و به بخش هاستیگ بروید. سرویسهای مختلف قیمتهای مختلف دارند. ولی فرقشان چیست؟
Web Space یعنی روی این هاست چند مگ فایل میتوانید بریزید. البته فضای بانک اطلاعاتی هم به حجم فایلهای شما اضافه خواهد شد. مثلا اینجا من فقط حق دارم ۱۰۰ مگ از هارد میزبانم را اشغال کنم. برای یک وبلاگ معمولی، این عدد کافی است (:
Bandwidth هر کسی که برای دیدن سایت من بیاید، از سایت من متن، عکس و بقیه چیزها را دانلود خواهد کرد. اصلا هم لازم نیست حتما دگمه دانلود را بزند. همین که یک عکس در سایت من دیده میشود، یعنی از سایت من به کامپیوتر طرف منتقل شده است. پهنای باند یا همین Bandwidth میگوید که من در ماه حق دارم ۲ گیگابایت (۲۰۴۸ مگابایت) فایل منتقل کنم. این یکی از مشکلزا ترین بخشهای هاست است. چرا؟ فرض کنید حجم صفحه اول سایت من (یعنی عکسها و متنهای صفحه اول) در مجموعه ۳۰۰ کیلوبایت باشد. هر سه نفر که به سایت بیایند، یک مگ از پهنای باند ماهانه من مصرف شده. من کلا ۲۰۰۰ مگ پهنای باند ماهانه دارم (یعنی دو گیگ در ماه). نتیجه؟ در ماه کلا ۶۰۰۰ نفر میتوانند صفحه من را باز کنند! این تقریبا آمار یک روز بازدید کیبرد آزاد است و نتیجه این است که من باید هاست گرانتری بخرم ! این عددی است که موقع خرید هاست به آن توجه کنید. البته لازم نیست خیلی هم سخت بگیرید. کمترین را بخرید و هر لحظه که کم آمد، اختلاف را پرداخت کنید و به یک سطح بالاتر بروید.
MailBoxes چند تا ای میل میتوانید روی این هاست تعریف کنید؟ الان ۱۰ تا است. یعنی من می توانم ه ایمیل به شکل jadi@jadi.ir یا admin@jadi.ir یا … داشته باشیم. این در ظاهر مهم است ولی در واقع یک ایمیل هم زیاد است چون این روزها همه ایمیلهای قرص و محکم روی یاهو و جیمیل و دیگر سرویسهای تجاری را به این ایمیلهای غیرقابل اطمینان ترجیح میدهند (: مگر اینکه به طور خاص به دنبال کاربری خاصی باشید.
subdomains یعنی چیزهایی مثل blog.jadi.ir یا news.jadi.ir و … اینها میتوانند سایتهایی کاملا جدا باشند یا بخشهای مختلف یک سایت. در واقع شما با خرید هر دامین میتوانید بینهایت زیردامین تعریف کنید ولی سرویسهای تجاری شما را به تعدادی خاص، محدود میکنند.
FTP Account برای انتقال فایل به سرور (مثلا برای نصب یک وبلاگ) نیازمند یک شناسه اف تی پی هستید. همین یکی برای هر کاری کافی است مگر اینکه کاربرد خاصی برایش داشته باشید.
My SQL مهم است! این روزها تقریبا هر چیزی که بخواهید نصب کنید، نیازمند یک بانک اطلاعاتی هستید و مشهورترین آنها، همین مای.اسکیوال است. اینجا شما حق دارید ۲ تا بانک اطلاعاتی مای اسکیو ال برای خودتان تعریف کنید پس به راحتی میتوانید دو وبلاگ مختلف روی سایتتان راه بیاندازید. البته در بسیاری سیستمها میشود نسخههای گوناگون را روی همان یک بانک هم تعریف کرد. معمولا این تعداد برای کسی مشکلزا نمیشود.
PHP سرور از زبان PHP پشتیبانی میکند. یعنی اگر فایلی با پسوند PHP به سرور منتقل کنید، روی آن «اجرا» خواهد شد. این روزها تقریبا همه برنامههای آشنای ما با PHP نوشته میشوند و همه سرورها هم از آن پشتیبانی میکنند. آخرین سروری که بدون پشتیبانی از PHP دیدهام، تقریبا مال ۸ سال قبل بوده.
CGI یک شیوه برنامهنویسی است و در واقع اگر کسی بگوید از آن پشتیبانی میکند یعنی یک دایرکتوری به نام cgi-bin هست که اگر فایلهای اجرایی در آن بریزید (مثلا پرل با پسورند pl) اجرا خواهند شد. این کار کمی پچیدهتر از کار کردن با PHP است و نیاز به کمی تجربه دارد (: تنها برنامه بسیار مرسومی که این روزها از این روش استفاده میکند، مووبل تایپ است که پیشنهاد میکنم سراغش نروید و از وردپرس استفاده کنید.
JSP جاوا و این چیزها. من سررشتهای ندارم (:
Support پشتیبانی (: 24/7 یعنی هفت روز هفته روزی بیست و چهار ساعت جوابتان را میدهند (: احتمالا در این سرویس با ایمیل. ممکن است اگر به سرویسهای بالاتر بروید یک شماره تلفن هم به شما بدهند که بیست و چهار ساعته بتوانید به آن زنگ بزنید و حل مشکل کنید. در واقع اگر من بخواهم یک دلیل برای خرید سرویس از یک جای خوب بیاورم، پشتیبانی است (: راستش را بخواهید هنوز هم که هنوز است، بهترین پشتیبانی را در پرشین تولز دیدهام (:
Price که همان قیمت است. فکر کنم از ۱۰ تومن هم بتوانید سرویس پیدا کنید ولی گول قیمت را نخورید. قیمت معقول بدهید برای سرویس معقول. نه لازم است چیز عجیبی بخرید نه لازم است دنبال ارزانترین سرویس باشید. من سرویسی مثل این که اینجا را میبینید را خوب میبینم. البته به جز پهنای باند ۲ گیگ که واقعا کم است. به نظرم اگر همین سرویس، پهنای باند ۵ گیگ بده (مثلا به اسم سرویس دانشجویی!) خیلی خوب خواهد بود (:
دیگر چیزها بعله! هنوز مانده. گاهی از Dedicated IP و تعدادشان حرف میزنند. یعنی شما چند آدرس IP خواهید داشت. در بسیاری از مواقع همین یکی بس است و اگر کسی نمیداند «آی پی اختصاصی» به چه دردی میخورد، معنشاش این است که به دردش نمیخورد. نکته مهم دیگر CPanel است. انجام خیلی از کارها توسط یک کاربر معمولی راحت نیست. مثلا اگر شما یک دامین جدید بخرید به سختی میتوانید آن را به هاست فعلی متصل کنید. یا اگر لازم باشد یک بانک اطلاعاتی My SQL تعریف کنید، احتمالا علاقهای ندارید وارد خط فرمان شوید و دستورات لازم را تایپ کنید. شما یک صفحه میخواهید که با کلیک روی آن تعداد کاربران را ببینید، اسکیوال تعریف کنید، حتی وبلاگ نصب کنید و …. این صفحه گرافیکی معمولا یا CPanel است یا Plesk و در آدرسی مثل این قرار دارد: http://jadi.ir/cpanel و برای ورود به آن باید نام کاربر و کلمه عبور را تایپ کنید. تقریبا اکثر سیستمهای تجاری، این امکان را دارند ولی خوب است قبل از خرید از این نکته اطمینان حاصل کنید (:
چه سیستم عاملی؟
خب انتخاب خیلی ساده نیست. FreeBSD پایداری بهتری برای وب سرور داره ولی کنترل حرفهای تری میخواد و ممکنه ایرانیها گرونتر بفروشنش. لینوکس راحتتر و همهگیرتر است و اکثر وب سرورهای جهان ازش استفاده میکنن. البته نهایتا انتخابهای مختلف لینوکس برای کاربر نهایی فرق چندانی نداره. من خودم Debian رو ترجیح میدم ولی CentOS هم کاملا مرسومه (: به هرحال انتخاب سیستم عامل، تا وقتی که قرص و محکم باشه تفاوت چندانی ایجاد نمیکنه (: