بررسی فدورا ۱۲

اومدن فدورا ۱۲، فرصتی بود برای امتحان این توزیع مشهور. فدورا مدت‌های مدید است که توی سایت دیستروواچ، بعد از اوبونتو رتبه دوم رو داره و این یعنی توجه عمومی مردم به این اون.

من خودم هم مدت‌های خیلی طولانی کاربر فدورا بودم. من زیاد توزیع عوض می‌کنم و دوست دارم همه نسخه‌های مشهور و حتی غیرمشهور رو تست کنم اما برای یک مدت طولانی شاید هفت یا هشت ماهه، فقط و فقط از فدورا روی لپ تاپ اصلی‌ام استفاده کردم. مشخصا اومدن نسخه ۱۲، هیجان کافی رو داشت تا چاکرا لینوکس رو از لپ تاپ اصلی ام حذف کنم و به سراغ فدورا برم.

نکات مثبت

روند دانلود و نوشتن روی سی‌دی مثل همیشه ساده و سر راست بود. بعد هم نصب. نصب خوبه و حتی می‌شه گفت که آناکوندا (نصاب فدورا) یکی از بهترین‌های موجود در تمام دنیای لینوکس است. این نصاب راحت، به شما اجازه می‌ده به خوبی پارتیشن بندی کنید و حتی در صورت دلخواه، به راحتی پارتیشن‌های رمزگذاری شده یا LVM رو به سیستم اضافه کنید. بوت لودر، گراب نسخه ۰.۹۷ است.

اما بعد از نصب، بخش‌هایی حتی جذاب‌تر از آناکوندا هم هست. احتمالا مهمترین اونها diff کردن آپدیت‌هاست. حالا اگر یک بسته نصب کرده باشین که مثلا خودش ۵۰ مگ باشه و بعد لازم بشه که اونو‌ آپدیت کنین، ممکنه برنامه‌ آپدیت شما رو سورپریز کنه و بگه «در اصل باید ۵۲ مگ دانلود می‌کردین ولی الان فقط با دانلود ۸ مگ، کارها رو رو به راه می‌کنم.» بدون شک عالیه و جذاب (: مثلا به این نمونه نگاه کنید:

Transaction Summary

=========================================

Install 1 Package(s)

Upgrade 187 Package(s)

Total download size: 154 M

Is this ok [y/N]: y

Downloading Packages:

Setting up and reading Presto delta metadata

Processing delta metadata

/boot/initramfs-2.6.31.5-127.fc12.i686.img: contents have been changed

delta does not match installed data

Download delta size: 25 M

در واقع قراره ۱۸۷ تا بسته به روز بشن که کلا باید براشون ۱۵۴ مگ دانلود می‌کردم اما پکیج‌های دلتا، باعث شده با دانلود فقط ۲۵ مگ، کار تموم بشه (:

نکته مثبت دیگه، بزرگ‌تر شدن برنامه‌های موجود در منابع است. مثلا من به از توی خود ریپوزیتوری، بلاگیلو و چغوک رو نصب کردم. بلاگیلو این روزها بخش مهمی از کی.دی.ای. است و توی همه توزیع‌ها وجود داره ولی بودن چغوک، یک نعمت است (:

نکات منفی

مشکلات مدیربسته

من از اول طرفدار rpm نبوده و هنوز هم نیستم (: اما اینبار واقعا اذیت شدم. مثلا سعی کردم سیستم رو به روز کنم:

[root@jedora ~]# yum check-update

Loaded plugins: presto, refresh-packagekit

Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running as pid 2149.

Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit…

The other application is: PackageKit

Memory : 18 M RSS ( 32 MB VSZ)

Started: Mon Dec 7 23:01:06 2009 – 05:14 ago

State : Sleeping, pid: 2149

Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit…

The other application is: PackageKit

Memory : 18 M RSS ( 32 MB VSZ)

Started: Mon Dec 7 23:01:06 2009 – 05:16 ago

State : Sleeping, pid: 2149

Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit…

The other application is: PackageKit

Memory : 18 M RSS ( 32 MB VSZ)

Started: Mon Dec 7 23:01:06 2009 – 05:18 ago

State : Sleeping, pid: 2149

^C

Exiting on user cancel.

و خب می‌بینید که یکی دیگه مشغول استفاده از مدیر بسته بوده (معمولا برنامه بررسی وجود آپدیت گرافیکی در پنل). من در این وضعیت انتظار دارم که سیستم بگه مدیربسته مشغوله و بیاد بیرون نه اینکه هر چند لحظه یکبار دو خط خروجی بنویسه تا من بالاخره مجبور بشم برنامه رو برک کنم. قدم بعدی اینه که سعی کنم هر کسی مشغوله کار است رو بکشم:

[root@jedora ~]# killall yum

yum: no process killed

[root@jedora ~]# killall rpm

rpm: no process killed

[root@jedora ~]# ps -ef | grep yum

root 2149 2147 0 23:01 ? 00:00:00 /usr/bin/python /usr/share/PackageKit/helpers/yum/yumBackend.py get-repo-list none

می‌دونم که کار من خیلی معقول/جذاب نیست اما جواب فدورا هم برام جذاب نیست. فرض کنید یک کاربر غیرحرفه‌ای به شکل واجب نیاز داشته باشه یک چیزی رو نصب کنه و اینترنتش هم دایل آپ. فکر می‌کنید چقدر باید منتظر بمونه تا اون پروسه اول مدیربسته رو ول کنه یا چجوری باید کشف کنه که چه چیزی باید کیل بشه؟ اونهم احتمالا با ۹.

احتمالا اگر طرفدار فدورا / ردهت باشید، می‌گید که دارم زیادی گیر می‌دم. در مورد کیل شدن قبول ولی در بخش اول نه. اما این یکی رو ببینین! می‌خوام دسترسی فایل‌های هوم (که از یک توزیع دیگه اومدن) رو بدم به کاربر خودم. اشتباه تایپی دارم و یکی دو حرف رو جابجا تایپ می‌کنم و فدورا می‌خواد ابتکار بزنه و کشف کنه دستور chwon احتمالا جزو کدوم بسته است. تا اینجا قبول اما بعدش به نظرم پیشنهاد اینکه « chwon در فلان بسته است، نصبش کنم؟ y/n؟» دیگه خیلی خز است (: از اون بدتر، حالت من:

[root@jedora ~]# chwon jadi:jadi /home/jadi/Desktop/vb.rpm

Command not found.

* Waiting for package manager lock… The transaction failed: cannot-get-lock, Yum is locked by another application. The other process has the command line ‘/usr/bin/python /usr/bin/yum update’ (PID 3566)

(pk-command-not-found:4693): GLib-CRITICAL **: g_strv_length: assertion `str_array != NULL’ failed

پوفف… حین جستجوی این بیچاره، یکی دیگه داشته با مدیر بسته کار می کرده و این باعث شده فدورا حتی نتونه به اطلاعات بسته‌ها کوئری بزنه! دیگه کوئری زدن که اجازه لاک کردن نمی‌خواد (:

بریم سراغ مشکل بعدی…

مشکل تنظیمات گنوم

اوه اوه.. بدترین چیزی که می‌شه به عنوان تنظیم در فایل منیجر گنوم اعمال کرد: باز شدن پنجره جدید بعد از کلیک کردن روی یک دایرکتوری. کافیه بخواهید سه چهار مرحله بروید توی یک دایرکتوری (مثلا اول توی هوم، بعد توی تصاویر، بعد توی مهمونی‌ها و در آخر توی تولد آخر کامبد توی شرکت) و صفحه بشه چیزی شبیه این:

آخه چرا؟

مشکل اندازه منابع

قبول دارم که این یک توزیع آزاد و free و قرار نیست هر چیزی توی منابع‌اش باشه و اصلا هم نباید با توزیع‌هایی مثل Sabayon یا Mint مقایسه بشه (و در نتیجه من در مورد فلش و ام.پی.تری و جاوا و .. غر نمی‌زنم) ولی کماکان نصب خیلی از برنامه‌ها اذیت کننده است. مثلا در برنامه‌های اصلی‌ای که من اضافه می‌کنم، نه virtualbox در منابع موجود بود و نه gtodo (یک برنامه ساده و قدیمی برای نگهداری کارهای منتظر انجام). احتمالا می‌شه منابع دیگه‌ای رو اضافه کرد تا اینها توش باشن ولی به هرحال من بررسی‌هام رو به نسخه اصلی محدود می‌کنم. برنامه دیگه‌ای که من در زندگی روزمره بهش کاملا وابسته هستم، goldendict است که اونهم در منابع موجود نبود.

مشکل نصب نرم افزار توسط «همه»

در فدورا ۱۲ -به شکل پیش فرض- هر کاربری می‌تونه برنامه نصب کنه! در واقع برای نصب نرم‌افزار از منابع اضافه شده به سیستم، نیازی به دسترسی روت وجود نداره! این عجیب‌ترین تصمیمی است که می‌شه روی یک توزیع گرفت. البته ادعا می‌شه که چون برنامه‌های منابع توزیع دیجیتال شدن، این نکته خیلی هم خطرناک نیست ولی اینطور نیست. اولا باید دقت کرد به نفوذ چند وقت پیش به سرور کلیدهای برنامه‌های فدورا (که در نتیجه اون یک نفر هکر می‌تونست برنامه نامناسب خودش رو با کلیدهای مورد قبول فدورا امضا کنه)‌ و از اون مهمتر اشاره کرد به صدماتی که حتی نصب برنامه‌های پذیرفته شده می‌تونه به سیستم بزنه (مثلا نصب فایرفاکس که در نسخه‌هایی‌اش می‌شه توسطش کدهای نامناسبی رو توی سیستم اجرا کرد) یا به سادگی نصب برنامه‌های حجیمی که باعث پر شدن دایرکتوری‌های حیاتی مثل opt و غیره بشن.

امکان نصب بدون مجوز روت،‌ در نسخه‌های قبل هم وجود داشت اما به شکل پیش فرض فعال نشده بود. اینبار این گزینه عجیب، به شکل پیش فرض فعال شده و این منو می‌رسونه به مشکل بعدی‌ام با این نسخه از فدورا:

مشکل احساس موش ازمایشگاهی

من در فدورا حس می‌کنم موش آزمایشگاهی یک توزیع تجاری هستم. این برام اصلا جذاب نیست. حس می‌کنم یک چیزهایی به زور روی من تست می‌شه (مثلا ext4 یا SELinux یا Firewall ) تا کشف کنن که اینها در چه وضعیتی هستن یا اونها رو آماده نسخه‌های تجاری بکنن. شاید این حس درست باشد شاید هم نباشه ولی برای من که جذاب نیست.

نتیجه نهایی

فدورا مشخصا نمی‌تونه «چیز بدی» باشه. این توزیع آبی، توجه خیلی زیادی رو به خودش جلب کرده، شرکت بزرگی مثل رد هت پشتشه و – بر خلاف اوبونتو که بیشتر مصرف کننده است – تلاش زیادی می‌کنه تا «آپ استریم» باشه یعنی کدهایی بنویسه که لینوکس‌های دیگه هم استفاده کنن. اما این توزیع به درد من نخورد. یکی از معدود توزیع‌هایی بود که من در کمتر از بیست و چهار ساعت اول کنارش گذاشتم. به نظر من فدورا که در نسخه‌های اخیر دائما مشکلاتی متنوعی داشته، این بار هم نتونسته توزیع کاملا قرص و محکمی بده. به نظر من دلیلش ضعف تیم فدورا نیست، بلکه دلیلش فلسفه وجودی این توزیع است: یک جور پیش-توزیع یا راه‌گشای ردهت.

موخره

امیدوارم دوستان فدورایی رو ناراحت نکرده باشم. کاملا خوشحال می شم توضیحات اونها رو بشنوم، دوباره تست کنم یا بررسی‌های اونها رو بخونم. من به سادگی تجربه‌ام رو نوشتم. ممکنه این تجربه در دفعه بعدی کاملا فرق کنه یا تجربه انفرادی من، از اتفاقات معمول دور بوده باشه اما به هرحال این تجربه من بود (: من ماه‌های طولانی با فدورا کار کردم ولی این روزها عمر توزیع‌هایی که روی لپ تاپ اصلی‌ام تست می‌کنم به سختی به هفته می‌کشن پس منتظر بررسی‌های بعدی باشین.

بررسی‌های دیگران

وبلاگ ای وای سبزوار / «پاسخ به بررسی فدورا ۱۲»

اوبونتو مشهور ازبریتنی اسپیرز

گوگل امسال هم مثل هر سال، در آخر سال میلادی آمار جستجوهای خودش رو اعلام کرد… و بخش جذاب؟

هاها… در تمام طول سال جستجو به دنبال اوبونتو بیشتر از جستجو به دنبال بریتنی اسپیرز بوده (: برای هیچی که خوب نباشه، برای تفریح خوبه (:

منبع

لینوکس در هفته پنجاه و دو

این هفته ترجیح می دم این مطلب رو منتشر نکنم. وقتی ۵ نفر در تهران و ۴ نفر در تبریز توسط پلیس ضد شورش با گلوله مستقیم، زیر شدن توسط ماشین یا ضربه باتوم به سر کشته شدن، به نظرم منتشر کردن یک مطلب در روال معمول هفتگی پسندیده نیست. البته دپرس یا ناراحت نیستم، به هرحال محرم است و می‌دونیم که کشتن انسان‌ها، یزید رو پیروز نکرده.

(کارتون از مانا نیستانی)

لینوکس در هفته پنجاه و یکم

  • استفاده از اینترنت توسط مودم، جزو کارهای دوست نداشتنی توی لینوکسه. دلیلش هم ساده است: مودم در دنیا در حال انقراضه و کسی دیگه براش برنامه نمی‌نویسه. نتیجه؟ راهنمای خوب سعید درباره نحوه وصل شدن به اینترنت با مودم، برای خیلی ها مفید خواهد بود.
  • این خبر هم بزرگه: شاتلورث از مدیرعاملی شرکت کانونیکال استعفا داد! البته برای میلیاردری مثل اون، اصلا بعید نبود. چنین آدم اهل تجربه‌ای، بعید بود اینهمه وقت روی یک «شغل» بایسته.
  • و کددزدی های مایکروسافت هم ادامه داره.. بعد از لو رفتن دزدی چند وقت قبل که باعث شد مایکروسافت وب سایت مربوط به برنامه نوشتن ایزو روی یو اس بی اش رو پایین بیاره و چند روز بعد ابزار رو – که حاوی کد جی پی ال بود – اینبار تحت لیسانس جی پی ال منتشر کنه، حالا هم مشخص شده که بخشی از کد جوکو که ابزارمیکروبلاگینگ مایکروسافت چین است، از برنامه تجاری و بسته شرکت پلارک سرقت شده. مایکروسافت رسما به مساله اشاره کرده، کد رو از اینترنت برداشته و کرده و گفته قضیه رو بررسی می‌کنه.
  • و من هم به خاطر نفوذ بیشتر و بیشتر مایکروسافتی ها در اوبونتو جایگزین کردن گیمپ با نرم‌افزارهای مبتنی بر مونو، سوییچ کرده‌ام به یک دیستروی دیگه: سابایون (: در این مورد بعدا بیشتر می نویسم.
  • خبر نیست ولی نکته: می ‌دونستین اگر توی دولفین (فایل منیجر کی دی ای) کلید f3 رو بزنین، صفحه به دو قسمت تقسیم می‌شه تا راحت فایل کپی کنین و اینجور چیزها؟ من این رو می‌دونستم ولی تا همین لحظه نمی‌دونستم که اگر f4 بزنم می‌تونم در دایرکتوری‌ای که هستم، خط فرمان داشته باشم. این عالیه.
  • حالا که خبر رو کردیم نکته، این رو هم بگم که در بخش تنظیم زبان کی.دی.ای. می‌تونین کیبرد رو هم انتخاب کنین! نخندین! کلی فرق داره من کیبردم رو «معمولی ۱۰۴ کلید» بذارم یا «لپ تاپ آی بی ام تینک پد تی ۶۱».
  • و در نهایت… لینوکس تودی، یک پیشنهاد خوب داره: یک کامنت، یک پست یا یک ایمیل برای تشکر از پروژه‌های بازمتنی که استفاده می‌کنید. از دوستان نام ببرید و بگید که چقدر استفاده از این نرم افزارها براتون ارزشمنده. انتقاد رو همیشه می‌نویسیم ولی تشکر رو معمولا نه (: همین الان به سهم کوچیک خودمون پروژه‌های خوبی که استفاده می‌کنیم رو دلگرم کنیم. مال من می‌رسه به چغوک، بلاگیلو و Zim.

عشق میان بعدی

مقاله این هفته اعتماد

خانمی تنها وارد رستوران می‌شود و درخواست یک میز رمانتیک دو نفره می‌کند. بعد از نشستن کیف دستی نسبتا بزرگش را باز می‌کند و یک تکه مقوای لوله شده بیرون می‌آورد. یک طرف این مقوای یک متری، تصویر کامپیوتری یک مرد چاپ شده شده و زن تنها پس از گذاشتن مقوا روی صندلی مقابل و کسب اطمینان کامل از اینکه پاها در شرایط راحتی قرار دارند و بالا تنه کاملا به پشتی صندلی تکیه داده است، خودش روی صندلی می‌نشیند و منوی رستوران را باز می‌کند. ژویل پیشخدمتی است که مسوولیت سرویس دادن به این میز را بر عهده دارد. او بعدها به مطبوعات آمریکا می‌گوید که آن زن تقریبا چهل ساله و رفتارش کاملا معمولی بوده. ژویل اضافه می‌کند که زن برای هر دو نفر غذا سفارش داده، با دوست پسر مقوایی صحبت کرده و یکی دو بار هم دستش را برای گرفتن دست عشقش یا تنظیم کردن مقوا، به سمت صندلی مقابل دراز کرده.

وقتی صحبت از ابعاد متفاوت عشق می‌شود، ما معمولا به سراغ ابعاد بالاتر (مثلا میان ابرها)‌ می‌رویم اما کسانی هم هستند که عشق میان‌بعدی برایشان عشق به ابعاد پایینتر است. نمونه‌ای که هفته گذشته اتفاق افتاده را خواندید: قرار عشقی یک زن میانسال به یک تصویر مقوایی کوچک در سانفرانسیسکو یا در موردی مشابه، حضور یافتن یک دختر آمریکایی دیگر در ساحل دریا به همراه ماکت مقوایی نامزدش که در آن زمان در عراق در حال جنگ بوده.

اخباری که خواندید، مربوط به آمریکا بود اما مرکز واقعی این عشق دو بعدی، کشور آفتاب تابان و نقاشی‌های دو بعدی مانگا است؛ ژاپن. در مشهورترین مورد که در سال گذشته اتفاق افتاد، مردی میان سال تصمیم گرفت با شخصیت مورد علاقه اش از یک کتاب مصور، ازدواج کند. او درخواستی اینترنتی نوشت و گفت که دیگر به دنیای سه بعدی علاقه‌ای ندارد و دوست دارد اگر بتواند به دنیای دو بعدی برود و در آنجا زندگی کند. او در متن درخواستش، ادامه داده بود که چون این امر با تکنولوژی امروزی بشر ممکن نیست، در حال حاضر،‌ درخواست حداقلی‌اش قانونی شدن ازدواج بین انسان‌ها و شخصیت‌های دو بعدی است. شخصیت مورد علاقه این مرد «آشینا میکورو» از مجموعه داستان‌های «سودای سزومیا» است.

این مفهوم تازه تا حد زیادی با درک متقابل در جامعه ژاپن روبرو شده است. ژاپن پر از خرده فرهنگ، حالا خرده فرهنگ اوتاکو را هم به فهرست بزرگ رفتارهای پذیرفته شده و بی خطر در جامعه اضافه کرده است. اوتاکوها سینه چاکان مانگاها یا همان نقاشی‌های ژاپنی و بازی‌های کامپیوتری مرتبط با آن‌ها هستند. بر اساس گفته کسانی که روی این پدیده تحقیق می‌کنند، ظهور گسترده این مفهوم در دهه اخیر، نمایانگر ناتوانی بخش بزرگی از جوانان ژاپنی برای کنترل یک زندگی عشقی در شرایط پیچیده امروزی است. بنا به یک تحقیق دولتی، بیش از یک چهارم افراد ازدواج نکرده ژاپنی در سنین ۳۰ تا ۳۴ سال هرگز رابطه جنسی نداشته‌اند و این موضوع به عنوان یکی از از دلایل گرایش افراد میانسال به پناه بردن به عشق‌هایی در ابعاد کمتر ذکر شده است.

منابع

عشق دو بعدی / نیویورک تایمز

مبارزه برای حق ازدواج میان بعدی

درخواست اینترنتی مرد ژاپنی برای ازدواج با شخصیت مانگا

صرف ناهار زن آمریکایی با مرد مقوایی

اخبار لینوکس در هفته‌ پنجاهم

خب دو بار این مجموعه مطالب «لینوکس در هفته ای که گذشت» به مشکل فنی برخورد کرد ولی به هرحال زنده است و فعال (: امروز جمعه است و من از صفر شروع می‌کنم ولی از این بعد مواظبم که این اشتباه تکرار نشه. این هفته دو سه خبر جالب رو از دست دادیم. اما مهم نیست… از همین لحظه شروع می‌کنیم:

  • این هفته ال.اچ.سی. شروع به کار کرد: بزرگترین و قوی‌ترین خرد کننده اتم در جهان با ۲۷ کیلومتر تونل زیرزمینی. بعضی‌ها مخالف راه افتادن این آزمایشگر عظیم بودن چون فکر می‌کردن یک اشتباه در این آزمایش می‌تونه کل زمین رو نابود کنه.. ما چندان نگران نیستیم چون کنترل این سیستم به لینوکس سپرده شده.
  • کی.دی.ای.همچنان از طریق پایدار نشدن ۱۰۰٪، خبر ساز است (: حالا نسخه جدید اومده که قراره بازهم باگ‌های بیشتری رو حل کنه… به فارسی و در وبلاگ جذاب لینوکس شیر بخونین و ببینین که انتظار چه تغییراتی رو باید داشته باشیم.
  • چیزهایی هستن که زندگی یک علاقمند گنو رو جذاب می‌کنن.. .این روزها یکیش موبایل های آندروئید است و خبر خوب اومدن یک برنامه ادیت متن خوب برای این پلتفرمه.
  • و یکی از بهترین برنامه‌های گنو/لینوکس: گنوم دو نسخه جدید باگ فیکسش رو داده. من واقعا درک نمی‌کنم بدون لانچر چجوری می شه از یک سیستم عامل دسکتاپ استفاده کرد! البته معمولا از ویندوزی ها می پرسم و جواب می‌شنوم «لانچر دیگه چیه؟» (:
  • هاها.. خب همیشه باید جک علیه مایکروسافت باشه؟ یک مجموعه جک تک خطی انگلیسی علیه یونیکس
  • بعضی‌ها عاشق قشنگ و قشنگتر شدن دسکتاپ هستن… این راهنمای انگلیسی ولی کاملا مصور و مرحله به مرحله یکی از بهترین‌های این هفته بود برای زیباتر کردن دسکتاپ لینوکس.
  • و دل عزیز، دوباره روی خوش به اویونتو نشون داده! حالا اگر به صفحه خرید لپ تاپ سایت دل بروید، موقع انتخاب کالا این فرصت هم براتون وجود داره که در بخش سیستم عامل به جای ویندوز ویستا، ویندوز ۷ و ویندوز ایکس پی، گزینه «لینوکس اوبونتو» رو تیک بزنید.
  • پوفف… و آخرین خبر در لحظه قبل از چاپ: احتمال داره گنوم از پروژه گنو جدا بشه. البته کماکان نرم افزار آزاد خواهد بود ولی دیگه به عنوان بخشی از گنو فعالیت نخواهد کرد. «دعوا» سر چیزهایی مثل تامبوی و یک اظهار نظر استالمن است و بعد ناراحتی بعضی از فعالان گنوم و درخواست آن‌ها برای رای‌گیری در مورد ماندن یا خارج شدن از مجموعه گنو. ظاهرا فقط ۱۰ ٪ آرأء موافق می‌تواند باعث خروج گنوم از مجموعه گنو شود.

هنرمند، قانون‌گذار، دلال، مصرف‌کننده

چاپ شده در اعتماد

دوشنبه قبل، دولت اسپانیا لایحه‌ای را با عنوان قانون اقتصاد پایدار برای تصویب به مجلس فرستاد. بخشی از این لایحه، درخواستی است برای تغییر قوانین مرتبط با کپی‌رایت در اسپانیا و یک ماده آن به طور خاص از مجلس می‌خواهد مجوزی به وزارت فرهنگ اسپانیا بدهد که طی آن این اداره بتواند به سرویس دهندگان اینترنت دستور حذف وب سایت‌هایی را بدهد که مطالب نقض کننده قانون کپی‌رایت را منتشر کرده‌اند.

کپی‌رایت بخشی از زندگی امروزی است و اکثر افراد هم اعتقاد دارند که خلق کننده یک اثر، اجازه دارد حق توزیع مجدد آن را برای خودش محفوظ بدارد اما بیانیه‌ای توسط جمع بزرگی از وبلاگنویسان، نویسندگان و خالقان آثار هنری اسپانیا در وبلاگ‌ها و رسانه‌ها منتشر شده به جنبه دیگری از جریان نگاه می‌کند. سوال اصلی آن‌ها این است که آیا سود این قانون در نهایت به هنرمند خواهد رسید تا این تنها تلاشی است برای دفاع از شرکت‌های توزیع محصولات فرهنگی و آیا کپی‌رایت – و هر قانون دیگر – می‌تواند بالاتر از حقوق اولیه آدم‌ها انگاشته شود یا خیر.

در یک جامعه مدرن که حکومت برخاسته از نظر مردم است، مردم حقوقی دارند که قابل نقض شدن نیست. مثلا حق داشتن خلوت شخصی، حق امنیت، حق اینکه بی‌گناه فرض شوند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود، حق داشتن قاضی و هیات منصفه بی‌طرف و حق آزادی بیان. هیچ منبعی در هیچ کجای هرم قدرت هم نباید حق داشته باشد بدون نظر یک هیات منصفه و قاضی بی‌طرف، هیچکدام از حقوق را از یک فرد بگیرد. در اسپانیا، مردم حق اظهار آزادانه نظرات و حق دسترسی آزاد به اطلاعات را دارند اما لایحه جدید به یک بخش از دولت ( و نه قوه قضاییه) اجازه می‌دهد که بنا به نظر و تصمیم خودش، حق دسترسی به بعضی از وب‌سایت‌ها را از شهروندان بگیرد. این نه تنها صدمه جدی به حقوق اولیه انسان‌ها مانند حق اظهار و دسترسی به اطلاعات است، که بنا به گفته نویسندگان بیانیه، از بین برنده یکی از امتیازات احتمالی اسپانیا در اقتصاد نیز هست: صنعت آی.تی. .

نویسندگان ادعا می‌کنند که قانون حذف وب‌سایت‌ها بر اساس نظری به جز نظر یک قاضی بی‌طرف، بی اعتمادی جهانی نسبت به صنعت آی.تی. اسپانیا را افزایش خواهد داد و باعث خواهد شد این کشور آهسته آهسته از رقابت در یکی از مهمترین حوزه‌های صنعت حال حاضر و آینده کنار گذاشته شود.

در نهایت، نویسندگان می‌گویند که مدل تجاری مبتنی بر تولید یک اثر و سپس توزیع آن در تعداد بسیار زیاد برای فروش به مصرف کنندگان نهایی و کسب سود گسترده برای شرکت‌های توزیع محصولات فرهنگی، مدلی قدیمی است که با حضور اینترنت و کم شدن فاصله خالق اثر و مصرف کننده نهایی به شدت تضعیف شده است و تلاش غیرطبیعی قانونگذارانی که سعی می‌کنند حتی به قیمت نقض حقوق اولیه شناخته شده انسان‌ها از این مدل دفاع کنند، محکوم به شکست است. به گفته آن‌ها، به جای نقض حقوق اولیه به نفع دفاع از مدل قدیمی، هنرمندان و مصرف کنندگان باید به دنبال شیوه‌ها و مدل‌های جدید تجاری باشند تا نه هنرمند ضرر ببیند و نه مصرف کننده. البته در این مدل جدید،‌ شاید دیگر خبری از شرکت‌های توزیع کننده که در واقع کاری جز تکثیر و دلیلی آثار فرهنگی ندارند، خبری نباشد.