آکوییا که شرکتی است خدمات و محصولات مرتبط با نرمافزار آزاد و بازمتن دروپال را عرضه میکند، هفته قبل هشت و نیم میلیون دلار دیگر کمک مالی گرفت تا مجموع دریافتیهای خود در سه دوره قبلی را به بیش از ۲۳ میلیون دلار برساند و مثال دیگری باشد از یک مدل تجاری موفق که حول یک نرمافزار آزاد و بازمتن شکل میگیرد.
پایهگذار اصلی شرکت – درایس بایتارت – دقیقا همان کسی است که هفت سال پیش از تاسیس شرکت، پروژه دروپال را شروع کرده بود. این پروژه در سال ۲۰۰۰ فقط یک دست گرمی بود برای آزمودن تکنولوژیهای جدید توسط درایس اما به زودی صدها و کمی بعد هزارها برنامه نویس را درگیر خودش کرد وکارش به جایی رسید که نه فقط تعداد بسیار زیادی سایت، که حتی سایتهای جاهایی مانند کاخ سفید، دانشگاه هاروارد و ام.تی.وی. نیز با آن طراحی شد. درایس در ۲۰۰۷ تصمیم گرفت تا شرکت آکوییا را تاسیس کند. این شرکت به عرضه خدمات و محصولات مرتبط با دروپال میپردازد و مستقل از فروش مستقیم خدمات و محصولات، از طریق دریافت کمک مالی به منظور توسعه دروپال نیز، مشغول کسب درآمد است. او در پست اخیر وبلاگش نوشته «کسب درآمد از یک پروژه بازمتن که توسط داوطلبین توسعه پیدا میکند، مرحلهای طبیعی از روند زندگی هر پروژه است. این یک تغییر بزرگ است و میتواند فرصت بزرگی هم باشد.
شرکت آکوییا، در حال حاضر و تنها سه سال بعد از تاسیس هفتاد کارمند دارد و بیش از ۲۴۰۰۰ سایت را روی سرورهایش (به نام باغهای دروپال) پذیرایی میکند. گفته میشود که بخشی از ۲۳ میلیون دلاری که این شرکت درآمد داشته، بخش توسعه نسخه بعدی دروپال شده و مابقی برای تاسیس دفتر جدیدی در اروپا صرف خواهد شد.
این دقیقا همان مدل تجاریای است که شرکت اتوماتیک نیز آن را پی گرفته. شرکت اتوماتیک، با نصب نرمافزار آزاد وردپرس روی سرورهای خودش، به مردم این امکان را داده که به رایگان از آن استفاده کنند ولی در مقابل ارائه سرویسهای اضافی، پول دریافت میکند. این مدل تجاری در مورد شرکت اتوماتیک نیز موفق بوده است. نویسنده دروپال در مورد این شیوه میگوید که استفاده از آن از نظرش هیچ مشکلی که ندارد هیچ، کسب درآمد از یک نرمافزار آزاد بسیار هم جذاب است اما به گفته او چیزی که نباید تحت تاثیر این استراتژی قرار بگیرد، شیوه مدیریت نرمافزار و بحثهای فنی آن است. درایس توضیح میدهد که پیروزی دروپال در مقابل رقبای دیگر، از همه بیشتر وابسته به جامعهای بوده که پشت آن شکل گرفته و دلیل شکل گیری چنین جامعه عظیمی هم این بوده که مردم از همان ابتدا شروع کردهاند به پول درآوردن از دروپال. شرکتهای بزرگی با راهاندازی سایت از طریق دروپال، پولهای خوبی به دست میآوردند که منطقا بخشی از آن را صرف پیشرفت برنامه اصلی میکردند تا درآمدهای آتی را تضمین کنند. او صحبت را با این بحث تمام میکند که نکته خطرناک، این است که مدیریت دروپال به جای پیروی از توجهیات فنی برای تغییرات و تمرکز بر توسعه نرمافزار، تنها به کسب درآمد بیشتر فکر کند و جهتگیری فنی را فراموش نماید.