اپل مشهوره به مخفی کار کردن و یکهو چیز رو کردن. این شرکت چند وقت قبل استیون لوی رو به دفاتر مرکزیاش دعوت کرده بود تا تکنولوژیهاش رو به اون نشون بده و اخباری رو درز بده که لرزه به تن حریفها بندازه؛ بخصوص در حوزه یادگیری ماشین و سیری و یادگیری عمیق.
مقاله نهایی که در سایت لوی منتشر شد به چیزهای جالبی پرداخته بود مثل استفاده از یادگیری عمیق برای بهبود تشخیص صدای سیری و درک اون از زبان طبیعی ولی یک چیز بیشتر از همه توش مشهود بود: عقب موندن اپل از فیسبوک و گوگل – تازه در مقایسه با تکنولوژیهایی که فیسبوک و گوگل هر هفته آزاد اعلامشون میکنن تا مشارکت نسبت بهشون بالاتر بره.
مشکل اصلی اپل ظاهرا عدم توانایی در جذب «بهترینها»ی بازار کار این حوزه است. همونطور که مقاله بلومبرگ هم اشاره میکنه، مخفی کاری داخلی اپل در مورد پروژههاش برای دانشمندها یک ترن آف جدی است. برای مثال سال گذشته در بزرگترین کنفرانس هوش مصنوعی سال، کسانی که توی گوگل، مایکروسافت و آیبیام کار میکردن سخنرانهای پر مخاطبی بودن که مقالههای علمی مهمی رو هم در حوزه کاریشون چاپ میکنن ولی توی همین کنفرانس کسانی که از طرف اپل شرکت کرده بودن، تا وقتی که مستقیم خطابشون نمیکردین و نمیپرسیدین «از کجا هستین؟» نمیگفتن که از اپل اومدن؛ چه برسه به ارائه مقاله.
مشخصا شما اگر یک دانشمند یا محقق باشین دوست دارین در حوزه کاری خودتون مقاله منتشر کنین تا اسم و رسم و شهرتی در حوزه خودتون به هم بزنین و به همین دلیل هم هست که تاپ تلنتها (بهترین استعدادها؟) تلاششون رو میکنن تا در مراکز تحقیق و توسعه شرکتهای بزرگ کار کنن. معلومه که اگر در مراکز تحقیق و توسعه یکی از شرکتهای بزرگ کار کنین، یک آدم دیگه بهتون حقوق و وسایل میده تا علم رو پیش ببرین و خودتون هم مشهور بشین؛ به جز حالتی که این مرکز اپل باشه. اگر در اپل کار کنین اجازه چاپ مقاله ندارین و در محیطی مخفی کار می کنین تا محصولی دو سه سال دیگه به بازار عرضه بشه و این مطلوب اکثر آدمهای علمی نیست.
این مساله برای وضعیت ایران هم میتونه صادق باشه. تا جایی که من دیدم شرکتهایی که اسم و رسم بهتری در جامعه بازمتن دارن امکان بسیار بهتری برای جذب استعدادهای در حال رشد یا افراد متخصص در حوزه دارن و اگر روند چاپ خروجیهای واقعی کارها در شرکت ها عملیاتی بشه، احتمالا پیوند ناموجود بین علم و صنعت کم کم ممکنه کمی هویدا تر بشه.
یک نکته برای دولت: منظورم این نیست که شما بیاین یک قانون زور کنین که شرکت های دانش بنیان باید سالی دو تا مقاله ISI هم چاپ کنن! اگر میخواین کار مثبتی بکنین قوانین نظارت و کنترل و جهت دهی و مسیربخش و هدفساز و .. رو کم و کمتر کنین.