ما یک حوزه تخصصی برنامهنویسی برای خودمان داریم که به احتمال زیاد خارجیها هیچ وقت در آن وارد نخواهند شد: تقویم ایرانی، جلالی، شمسی، پارسی یا هر اسم دیگری که برایش میگذارید. البته پیادهسازیهای بسیار قدیمی از این برنامه موجود است. الگوریتمهای آن شناخته شدهاند و چیزی علمی در نوشتن آن وجود ندارد. تنها مسالهای که هنوز هم آدمها در تلاشند انجامش بدهند، ارائه یک اجرای زیبا، کاربردی و غیرمزاحم از این ایده است.
از سالها پیش اشکان قاسمی با محور قرار دادن برنامه ساده ولی بسیار قوی و خط فرمانی cal، برنامه یا دستور jcal را ساخته بود که تنها ضعف آن – به جز اینکه بعضیها چیزهای گرافیکی را ترجیح میدهند – ناتوانیاش بود در تبدیل تاریخها و البته عدم نمایش مناسبتها. در همان دوره که شاید بشود به موج اول ورود لینوکس به ایران نامگذاریاش کرد، محیط کار کی دی ای به شکل کامل به تقویم فارسی مجهز شد اما مشکل اصلی این بود که برای استفاده از آن باید تقویم کل سیستم را فارسی میدیدید. بدون شک مشاهده اینکه در محیط کی.د.ی.ای. جلوی یک فایل نوشته شده باشد «ایجاد شده در ۸ شهریور ۱۳۸۵» برای کاربران ویندوزی مانند معجزه به نظر میرسید ولی این دقیقا چیزی نبود که ما لازم داشتیم.
تحول بزرگ بعدی تقویم فارسی مولا پهنادیان بود که در نوارابزار گنوم نصب میشود و تقریبا هر چیزی که لازم دارید را دارد. از همزمانی نمایش تقویم خورشیدی و میلادی تا نمایش مناسبها و امکان حرکت در تاریخ. این تقویم تا مدتها راه حل اصلی ما برای داشتن تقویم شمسی در گنوم بود تا اینکه نسل جوان برنامهنویس از یکطرف و دستگاههای جدید مانند آیفون و آندروید و غیره موج جدیدی از هیجان را ایجاد کرد. در اینجا بدون شک استارکلندر سعید گنو پرچمدار است و این روزها پی.کلندر اکسیژن آقای امید متقی با همکاری مصطفی میرموسوی در حال توسعه سریع و اضافه کردن قابلیتهای جدید.
شدیدا توصیه میکنم که اگر شما از گنو/لینوکس استفاده میکنید، نگاهی به ین برنامههای آزاد و بازمتن بیاندازید و احتمالا از یکی از آنها خوشتان خواهد آمد و بخشی از نیازهایتان با آنها برطرف خواهد شد.
البته بازار نوشتن تقویمهای غیرآزاد هم کماکان داغ است. بخصوص روی ابزارهای همراهی مانند گوشیهای تلفن و تبلتها. در حال حاضر چندین تقویم مختلف برای آی.او.اس. موجودند که از رایگان تا ده دلار قیمتگذاری شدهاند. در طرف دیگر آندرویدی هم بیکار ننشستهاند و تقویمهای خودشان را مینویسند. حتی گروه فارسیتل هم تقویم مستقل خودشان را برای آندروید توسعه دادهاند که از قابلیت شمسی و میلادی همزمان برخوردار است. البته متاسفانه مدل تجاری این گروه، باعث شده سورس تقویم بسته باشد و بقیه نتوانند به آزادی از آن استفاده کنند یا آن را توسعه دهند اما مطمئن هستم که وجود حتی یک تقویم بسته و غیرآزاد، به سرعت باعث توسعه ایده مشابه اما اینبار بازمتن و آزاد و در نتیجه با قابلیتهای بیشتر خواهد شد. چیزی که چند سال برنامهنویسی تقویم نشان داده این است که این ایده ساده و از نظر فنی دم دست، هیچ وقت قرار نیست قدیمی شود.
آپدیت: این مقاله به اشتباه یکبار قبل از چاپ کاغذی اینجا چاپ شد. اون چاپ باعث شد دوستان آپدیتهایی روش بدن که متاسفانه در نسخه کاغذی دیگه قابل اضافه شدن نبود. یکیش اینه که باگی در این مورد در گنوم فعاله که به گنوم اجازه می ده تقویم های مختلف رو استفاده کنه (به شماره 344005) و دومی هم اینکه امید متقی، پسر جوون نسل سومی نیست او فکر کنم جزو نسل اول یا دومی گنو/لینوکسی های ایران حساب می شه. البته چون اصولا کسی این نسل بندی رو تا این لحظه تعریف نکرده و معنی زیادی هم نداره، تفاوتی هم بین اول و دوم و سومش نیست (: از اینها که بگذریم، باید تقویم فارسی آزاد و بازمتن میلاد برای آندروید رو معرفی کنم که این رو هم امید برام فرستاده بود. این برنامه علاقه و اعتمادم به خرید یک آندروید رو بیشتر از قبل کرد.