همچنین چاپ شده در روزنامه اعتماد
عنوان فرعی هم اگر می خواستیم دراماتیکش کنیم می شد: رقص بر فراز گاو خشمگین (:
ظاهرا وال استریت در حال تبدیل شدن به مرکز توجه جهان است. این هفته نگاهها کمی از کشورهای خاورمیانه به سمت غرب برگشته – غربی که حالا بخشی از مردمش با الگوی مصر میخواهند زنده بودن و حضورشان را فریاد بزنند. و این فریاد درست در قلب ایالات متحده کشیده میشود: در نیویورک. بله. قلب آمریکا واشنگتن و کاخ سفید نیست، قلب آمریکا نیویورک است و بازار بورس آن.
بازار بورس نیویورک، بزرگترین بازار بورس جهان است. تمام بورسهای مشهور دیگر در اطرافش شعبه دارند و خیابانهای وال استریت، قلب تپنده سرمایهداری کل جهان به حساب میآید. در روزگاری دور، اولین رییس جمهور آمریکا در همین منطقه قسم یادکرد و بعدها تاجران و بعدتر دلالان بورس در این خیابانها سهامهایی را مبادله کردند که کم کم باعث شد آمریکا، آمریکا بشود. چند ده قبل کامپیوترها به کمک دلالان آمدند و در چند سال اخیر، رسما از انسان اعلام استقلال کردهاند.
بنا به یک تحقیق، در سال ۲۰۱۰ هفتاد و سه درصد ارزش معاملاتی بورسهای آمریکا شخصا توسط کامپیوترها و بدون دخالت هیچ انسانی تصمیمگیری شده بود. این برنامههای دلالی با انسانها کاری ندارند. خودشان به نمودارها نگاه میکنند، با استفاده از تکنیکهای مختلفی همچون ایجاد بازار آشنا هسنتد و حتی دائما مشغول خواندن مقالات اینترنتی منتشر شده در سایتهای مرتبط و بررسی و تحلیل کامنتها و باور بکنید یا نه اسمایلیهای درون آنها هستند تا تصمیم بگیرند که در چند ثانیه آینده چه سهامی افزایش قیمت پیدا خواهد کرد. این نرمافزارها در صورت مثبت بودن پاسخ به شکل خودکار مقداری از آن سهام را میخرند و فقط چند ثانیه بعد، تمام آن را میفروشد. این روند ممکن است میلیونها بار در روز اتفاق بیافتد و معاملات فرکانس بالا خوانده میشود. برنامهنویسهای این برنامهها، بالاترین دستمزدهای جهان برنامهنویسی را دریافت میکنند.
با این تفاصیل عجیب نیست اگر بخوانیم که شرکتی سیصد میلیون دلار سرمایهگذاری کرده تا کابلی زیردریایی جدید بین آمریکا و اروپا بکشد. آخرین کابل ده سال قبل کشیده شده و تنها دلیل این پروژه چند ساله، شش هزارم ثانیه سریعتر کردن ارسال اطلاعات است. هزینه استفاده از این بستر جدید برای شرکتهای تجاری اروپایی پنجاه برابر کابل قبلی خواهد بود اما محاسبات نشان میدهد که سودی که شش هزارم ثانیه سریعتر خبردار شدن از وضعیت بورس آمریکا به شرکتها سرازیر میکند، برابر صد میلیون دلار در سال است.
از طرف دیگر فراخوانی داده شده برای تجمع صلحآمیز بیست هزار نفر در وال استریت. مردمی که میخواهند با کیسهها خوابها و چادرهایشان برای چند ماه در قلب اقتصاد جهان (مدخل مربوط به مجسمه گاو مشهورش رو بخونین) منزل کنند. آنها با افتخار میگویند که نمیدانند دنبال چه چیزی هستند ولی میدانند که این یعنی دموکراسی. فعلا نزدیک به هزار نفر در میدان مستقر هستند و میخواهند در جلساتی مشترک هدف نهایی را مشخص کنند. بعضیها اینجایند تا کل نظام سرمایهداری را واژگون کنند و بعضیها تنها به دنبال ایجاد کمیته ویژه رییس جمهور هستند برای بررسی وضعیت بانکی کشورشان. پلیس میگوید که آماده است تا با رفتار غیرقانونی مقابله کند و تظاهر کنندگان میگویند که مهمترین چیز برایشان شنیده شدن صدایشان است. امروز وقت نگاه کردن به وال استریت است؛ وقت چشم دوختن به قلب اقتصاد جهان.