توی سینمای ایران، فیلمهایی که یک معنی کلی داشته باشن و شعارهای استانداردی مثل «تو کوچه آشغال نریزین»، «پسر خوبی باشین»، «دختر باحیایی باشین»، «به روسا عشق بورزین و بذارین اونها بهتون عشق بورزن» و … رو تکرار نکنن بسیار نادرن. اونهایی هم که این خصیصه رو دارن معمولا میرن سراغ کارهایی هنری در حد گداگرافیهای جایزه بگیر. من ممکنه شما رو به دیدن یک چیز خنده دار بامزه بی معنی تشویق کنم اما مطمئن باشین هیچ وقت شما رو به دیدن هیچ کدوم از این شعارهای استاندارد یا گداگراف دعوت نمیکنم (نمیگم بد هستن ولی بعیده من دعوتتون کنم که برین ببینین).
ولی فردا چهارشنبه (هشتم آذر ۱۳۹۱) ساعت شش و نیم میخوام سینما سپیده باشم برای دیدن یک فیلم و شما رو هم دعوت میکنم که بیاین و ببینین: فیلم سینمایی آیینههای روبرو به کارگردانی نگار آذرباییجانی.
این فیلم کلی جایزه جهانی برده و بالاخره هم در ایران مجوز پخش گرفته اما فقط در یکسری سینمای محدود. حتی مشکوکم که فقط در سینما سپیده نمایش داده بشه و همیشه هم نیمبها. سینما سپیده در خیابون انقلابه، بین ولیعصر و دانشگاه تهران یا به عبارتی در تقاطع وصال شیراز و خیابون انقلاب.
فیلم درباره یک تراجنسی است. اگر لیدیبویها یا شیمیلها یا چنین کلماتی توی ذهنتون اونها رو بریزین دور چون فقط ساخته صنعت پورن هستن. تراجنسیها کسانی هستن که از نظر روانی در بدنی اشتباه زندگی میکنن یا به عبارت فنیتر، هویت جنسیتیشون رو متفاوت از هویت جنسیشون میبینن. توی فیلم «آدینه» یک پسر است که در بدن یک دختر زندگی میکنه و در مبارزه با پدر سنتیای که نمیذاره با عمل جنسیتش رو عوض کنه سعی میکنه به آلمان بره و عمل کنه. فیلم نقاط قوتی داره مثل اینکه خیلی صریح به موضوع میپردازه (در حدی که من بالاخره نفهمیدم بازیگر اصلی در این لحظه زنه یا مرد – به عنوان یک سوال حقوقی در مورد حجاب)، کلیشه همیشگی مردی که میخواد زن بشه رو شکسته و و نقش همیشگی «پدر پولدار غرب زده و خانم چادری سنتی» رو هم که همیشه مایه خنده سینمای ایران است، تا حدی کنار گذاشته. در مقابل نکات منفیای هم داره مثل اینکه در صحبت با پدر که می گه نباید تو خلقت خدا دست برد اشارهای به فتوای خمینی نمیکنه که تغییر جنسیت رو در اسلام بدون مشکل و مجاز دونسته.
فردا (هشتم آذر ۱۳۹۱) انجمن ترنسهای گمنام ایران برای حمایت از فیلم اعلام یک برنامه عمومی کرده: دیدن فیلم در ساعت شش در سینما سپیده. فیلم همیشه نیم بها است (یعنی دو هزار تومن) و اگر علاقمند باشین دور هم میبینیمش. توی ایران کم پیش میاد بشه فیلمی با موضوعی خوب رو توی سینما دید.
لینکهای مرتبط:
– ترنسکشوال کیست و پاسخ به چند پرسش همیشگی
– مطلب خوب لابیرنت / از پشت یک سوم در مورد فیلم آینههای روبرو
– نقد خوب سایت گاردین در مورد فیلم آینه های روبرو : فیلم ایرانی در مورد تابوی ترنس سکشوال ها