مقالهام برای اعتماد ملی
هرکسی هویتی دارد. هویت انسان وابسته است به برداشت از او به عنوان یک موجود مستقل. در جوامع کوچک این هویت برای همگان قابل درک است اما در جوامع بزرگ مثل کشورهای امروزی، این هویت بیشتر و بیشتر در حال وابسته شدن به مدارک و سوابق است. هر قدمی هم که به سوی عصر اطلاعات و محیطهای دیجیتالی برمیداریم، این هویت انتزاعیتر و انتزاعیتر میشود و دزدی هویت، ساده و سادهتر. دزدی هویت در محیطهای دیجیتال، به معنی ادعای هویت غیر واقعی است. در سادهترین حالت ممکن است یک نفر ایمیلی به نام شما درست کند و به دوستانتان – به نام شما – ایمیل بزند یا وبلاگی به اسم شما درست کند و در آن مطلبی بنویسد که همگان تصور کنند شما نوشتهاید. این وضعیت جذابی نیست اما وضع میتواند بدتر هم بشود.
دولت انگلیس قصد دارد تا سال ۲۰۱۲، به تمام شهروندان خود کارت شهروندی الکترونیک بدهد. به عنوان مرحله آزمایشی این طرح، روز چهارشنبه گذشته دولت انگلیس کارتهای اولیه را برای تعدادی از خارجیهای مقیم انگلیس صادر کرد. اما ماجرا ادامه دارد.
روزنامه دیلی میل، از یک متخصص ایمنی به نام آدام لاوری خواست که امنیت این کارتها را آزمایش کند. او با استفاده از یک گوشی موبایل و یک لپتاپ، در عرض چند دقیقه اطلاعات یکی از این کارتها را به کامپیوترش کپی کرد. بعد با کمک یک متخصص تکنولوژی دیگر، تمام اطلاعات کارت را تغییر داد؛ از ظاهر دارنده کارت گرفته تا نام و اثر انگشت و مابقی قضایا.
مرحله آخر، نوشتن این اطلاعات جدید روی کارت بود. او کل اطلاعات را روی کارت نوشت و در بخش توضیحات هم اضافه کرد «من یک تروریستم، به محض دیدن شلیک کنید.». حالا هر پلیسی که در مرز یا هر جای دیگر از او کارت هویت میخواست، با این هویت جدید مواجه میشد و آن جمله مشکوک.
اقدام این روزنامه و عرضه کارت جدید به پلیس، اقدامی است برای نشان دادن ضعف موجود در کارتهای هویت دیجیتالی. این کارت در کمتر از ۱۲ دقیقه، کپی و تغییر داده شد تا ثابت کند که این تکنولوژی هنوز توان عملیاتی شدن ندارد. هرچند ماموران پلیس انگلیس اعلام کردهاند که به زودی به این مقاله پاسخ خواهند داد، اما احتمال زیادی وجود ندارد که برای بخش دوم مقاله پاسخ درخوری داشته باشند. بخش دوم مقاله به این مبحث اشاره دارد که هدف اصلی راهاندازی چنین طرحهایی، ایجاد بانکی اطلاعاتی از تک تک شهروندان است. بانک اطلاعاتیای که کاربرد اصلیاش در اعمال سلطه هرچه بیشتر بر مردم خواهد بود.
دیجیتالی شدن حتی اگر خوب نباشد، ناگریز است اما نکتهای که در این میان معمولا مغفول واقع میشود، ایمنی شهروندان است. ابهام در شیوه اجرای پروژههایی مانند پاسپورت دیجیتال و انحصار غیرشفاف بانکهای اطلاعاتی شهروندان، تهدید مستقیم هویت انسانها و حرکتی علیه حریم خصوصی آنها است. اجرای چنین پروژههایی باید به طور کامل شفاف، امن و با اطلاع همگان از جزییات فنی باشد.