چاپ شده در عصر ارتباط
به آخر سال میلادی که نزدیک میشویم، مجلات و سایتهای خارجی به سراغ معرفی «بهترین توزیعهای سال ۲۰۱۰»، «خبرسازترینهای ۲۰۱۰» و غیره و غیره میروند. بگذارید به این بهانه نگاهی بیندازیم به میزکارها و تغییر و تحول آنها.
دوازده ماه گذشته، از نظر میزهای کار سال جالبی بود. شاید فکر کنید مهمترین چیزی که باید از آن حرف بزنیم کی دی ای باشد و فراز و نشیبهای نسخه جدیدش یا با یک درجه ارفاق، گنوم و بحثهای مربوط به نسخه سه و گنوم شل و این روزها یونیتی. اما راستش را بخواهید برای من بامزه ترین جریان مربوط به میزکار در طول سال ۲۰۱۰ – با یکی دو ماه اینطرف و آنطرف – جریای زوبونتوی ۹.۱۰ بود. همانطور که میدانید زوبونتو نسخهای از اوبونتو است که به جای گنوم از ایکس اف سی ای به عنوان میزکار استفاده میکند. این میزکار نوشته شده تا با وجود ظاهر زیبا، از منابع سیستم استفاده کمتری کند و در نتیجه برای کامپیوترهای رده پایین یا کسانی که نمیخواهند حافظه و سی پی یو را صرف چشمنوازیهای میزکار کنند، مناسب است. اما بامزهترین اتفاق امسال این بود که بنا به بررسیهای نشریه لینوکس، نسخه ۹.۱۰ زوبونتو در یک نصب تمیز حافظه بیشتری از اوبونتوی مبتنی بر گنوم استفاده میکرد – حداقل در نسخه بتا.
اما برگردیم به دو غول میزهای کار: کی دی ای و گنوم. کی دی ای که به قول خودمان شهره آفاق است. با پشت سر گذاشتن نسخه ۳.۵ و حرکت به سمت چهار و بعد قدم به قدم پیش رفتن تا رسیدن به ورژن ۴.۵، هنوز هم که هنوز است با روزهای اوج فاصله دارد و تقریبا فقط طرفداران قدیمی به امید روزهای روشن آینده در حال استفاده از آن است. درست است که نسخههای آخر بسیار پایدارتر شدهاند اما مشخص است که هنوز تغییرات زیادی لازم است تا کی دی ای، بشود همان میز کار قرص و محکم سابق.
گنوم اما از برادر بزرگترش درس گرفته و دائما انتشار نسخه ۳ را عقب میاندازد، آنقدر عقب که پوستههای سادهتری مثل گنوم شل یا یونیتی مجبور میشوند پا پیش بگذارند و جوابگوی هیجانهای طرفدارانش شوند. هنوز کسی از تغییرات رادیکال گنوم ۳ حرفی نمیزند و نظر من را بخواهید، حتی اگر در سال ۲۰۱۱ هم هیچ توزیع بزرگی از آن استفاده نکند نباید متعجب شویم.
مطلب را با صحبت از ایکس اف سی ای و ایده میزکارهای سبک شروع کردم و گفتم که ایکس اف سی ای در این ایده موفق عمل نکرده. اما نگران نباشید. امسال واقعا سال موفقیت میزکارهای سبک بود. نسخه پایدار آوسام در ماه اکتبر عرضه شد که شاید با مفهوم عمومی ما از میزکار فرق داشته باشد اما ال ایکس دی ای هم که تقریبا دوازده ماه بیشتر از عرضه نسخه نهایی اش نمیگذرد با سوار شدن روی اوپن باکس یک محیط کار بسیار قابل تنظیم و به معنی واقعی سبک به وجود میآورد. راستش را بخواهید من مدتهای مدید است که از این محیط خارج نشدهام. شاید شخصی و تنظیم کردن و اولیه و یادگیری شیوه کار با این محیط در یکی دو روز اول کمی سخت ساخت باشد اما قول میدهم اگر سراغش بروید و به آن عادت کنید، حداقل برای مدتی با خودتان خواهید گفت که واقعا برای چه ممکن است کسی در خارج از چنین محیطی کار و قدرت کامپیوتر را به با جای کار واقعی، صرف افکتهای تصویری حوصله سر بر کند.